Tropenziektes

In deze tijd is het zo dat vele mensen vakanties plannen naar tropische landen. Als de vakantie gepland is, wordt men ineens geconfronteerd met het vaccinatie-advies. Aangezien vaccinaties niet zonder risico’szijn, is het altijd goed die risico’s af te wegen tegen de kans dat men werkelijk ziek wordt op reis.

Ten eerste is het goed te bedenken, dat de vaccinaties die je krijgt enkel beschermen tegen die desbetreffende ziektes. Er blijft nog altijd een risico in deze landen op heel veel andere bacteriele en parasitaire ziektes. In die zin is het dus het belangrijkst om ervoor te zorgen dat je goed gezond op reis gaat, en alle hygiƫnische maatregelen (eet en drink alleen gekookt of luchtdicht verpakt voedsel, drink water uit flessen, zwem niet in rivieren of stilstaand water) heel goed in acht neemt. Wij geven het advies dat je je darmflora van tevoren, tijdens tot en met enkele weken na de reis, optimaliseert door dagelijks een goed probioticum te nemen. Verder adviseren we om het immuunsysteem te ondersteunen, door dagelijks 1000 mg vitamine C te slikken. Als je de bovenstaande adviezen in acht neemt, is het risico op buiktyphus zeer klein. Ook het risico op hepatitis A is in het geval dat je de hygienische maatregelen in acht neemt, zeer klein, eigenlijk vergelijkbaar met hier. Bovendien is hepatitis A wel vervelend, maar geen dodelijke ziekte.

Hepatitis B wordt overgedragen door bloed-bloed contact, of sexueel contact. In normale omstandigheden is het risico op reis niet groter, als het risico wat u hier loopt.